Το περιοδικό Time για τη Γη της Επαγγελίας του Μπαράκ Ομπάμα

Το περιοδικό Time για τη Γη της Επαγγελίας του Μπαράκ Ομπάμα

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα ξέρει πώς να διηγηθεί μια καλή ιστορία. Δημοσίευσε στα τριάντα τρία του το αυτοβιογραφικό βιβλίο, Όνειρα από τον πατέρα μου, στο οποίο διηγήθηκε πως μεγάλωσε ως παιδί με μητέρα γέννημα θρέμμα από το Κάνσας και πατέρα από την Κένυα. Μπήκε στην αμερικανική εθνική πολιτική σκηνή στο Συνέδριο των Δημοκρατικών το 2004, με μια συναρπαστική ομιλία γεμάτη υποσχέσεις για την Αμερική. Και καθ 'όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ως υποψήφιος, αλλά και κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του ως πρόεδρος πλέον, απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό μέσα από ομιλίες χρησιμοποιώντας τη δύναμη της ρητορικής του τόσο για να γιορτάσει θριάμβους όσο και για να καταπραΰνει τις ανησυχίες του αμερικανικού έθνους στις δύσκολες περιόδους.

Η αφήγηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ γοητεύει τη χώρα – και τον κόσμο – εν μέρει λόγω της μοναδικής ιστορίας του και των ρητορικών του ικανοτήτων. Οι ιστορίες του έχουν απήχηση καθιστώντας τον ως ένα συγγραφέα με μεγάλες πωλήσεις, αλλά και ως μια εμβληματική προσωπικότητα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ διηγείται πώς χτίστηκε η Αμερική, αναγνωρίζοντας τον πόνο που προκάλεσαν οι συστημικές αδικίες χωρίς, ωστόσο, να χάνεται σε αυτήν την πτυχή, ενώ προσφέρει ένα ελπιδοφόρο όραμα για το μέλλον των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, εξήγησε, είναι βασισμένες πάνω σε μια σειρά ιδανικών που τους επέτρεψαν να ξεπεράσουν αργά αλλά σταθερά το πολυτάραχο παρελθόν τους και γίνουν μια δύναμη καλού στον κόσμο. «Στέκομαι εδώ γνωρίζοντας ότι η ιστορία μου είναι μέρος της ευρύτερης αμερικανικής ιστορίας», είπε στην ομιλία του το 2004. «Σε καμία άλλη χώρα στη Γη δεν είναι ακόμη δυνατή μια ιστορία παρόμοια με τη δική μου.»

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

32.90€
29.62€

Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Μπαράκ Ομπάμα έμοιαζε μερικές φορές σαν μακρινή μνήμη, εμφανιζόταν στα πρωτοσέλιδα σποραδικά, όταν ο διάδοχός του τον επικαλούταν για να ρίξει την ευθύνη των προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ανακαλύψαμε μια διαφορετική ιστορία για την Αμερική, μια ιστορία ταυτόχρονα απομακρυσμένη από την αλήθεια και συνάμα στενά συνδεδεμένη με την πραγματικότητα ρατσισμού και ξενοφοβίας αιώνων.

Έτσι λοιπόν, η Γη της Επαγγελίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος από τους δύο τόμους των προεδρικών απομνημονευμάτων του, φαίνεται να έρχεται στην ιδανική στιγμή. Ο τόμος των 768 σελίδων είναι βαθιά στοχαστικός και αναφέρεται στο σύνολο της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων ετών της προεδρίας του. Ο Μπαράκ Ομπάμα μεταφέρει τους αναγνώστες στα παρασκήνια των νομοθετικών μαχών, όπως η επιτυχημένη μάχη του για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, αλλά και η αποτυχημένη προσπάθεια για τη θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με το κλίμα, προσφέροντας νέες λεπτομέρειες που σίγουρα θα σκανδαλίσουν τους πολιτικούς της Ουάσινγκτον. Η αντίληψή του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια των κρισιμότερων στιγμών των δυο προεδρικών θητειών του μας υπενθυμίζει ποσό αναγκαία είναι στους διαδρόμους της εξουσίας η βαθιά σκέψη και ο στοχασμός.

Ωστόσο, ίσως το πιο σημαντικό είναι πως η Γη της Επαγγελίας είναι μια υπενθύμιση για το όραμα της Αμερικής το οποίο ακλούθησε καθ΄όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ο πρόλογός του ξεκινά με τη δήλωση ότι διατηρεί την ελπίδα για τις ΗΠΑ. Στην εξωτερική πολιτική επιδίωξή του ήταν μια ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Στον φυλετικό αγώνα, αναφέρεται προσεχτικά, όπως πάντα, αναγνωρίζοντας πώς η ιστορία καταπίεσης της χώρας συνεχίζει να διαμορφώνει την Αμερική ακόμα και σήμερα. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναζητά έναν τρόπο να ενώσει το έθνος. «Η ιδέα ότι η κοινή μοίρα της ανθρωπότητας είχε μεγαλύτερη σημασία από τις διαφορές μας ήταν μέσα στο DNA μου», γράφει.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται σε μια Αμερική που ίσως σήμερα μπορεί να φαίνεται μακρινή με την προσοχή να επικεντρώνεται στα εμπρηστικά tweet του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, η Γη της Επαγγελίας έρχεται να υπενθυμίσει πως η Ιστορία μπορεί να προχωρήσει.

«Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να εγκαταλείψω τη δυνατότητα που έχει η Αμερική», γράφει.

Η Γη της Επαγγελίας δεν είναι ένα εθνικό βιβλίο αυτοβοήθειας που θα απομακρύνει τις ΗΠΑ από το χείλος του γκρεμού. Προσφέρει, ωστόσο, μερικές συμβουλές για το τι θεωρεί ο πρώην πρόεδρος ως τις απαραίτητες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε η Αμερική να προχωρήσει μπροστά.

Η «Γη της Επαγγελίας»,  κυκλοφορεί στην Ελλάδα  από την Athens Bookstore Publications με την πολύτιμη υποστήριξη της MYTILINEOS

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

32.90€
29.62€