New York Times για τη Γη της Επαγγελίας: Ο Μπαράκ Ομπάμα αποδεικνύεται εξαιρετικός συγγραφέας

New York Times για τη Γη της Επαγγελίας: Ο Μπαράκ Ομπάμα αποδεικνύεται εξαιρετικός συγγραφέας

Μέσα από τα απομνημονεύματά του ο Μπαράκ Ομπάμα αποδεικνύεται πως είναι ένας εξαιρετικός συγγραφέας. Δεν είναι απλώς ότι αυτό το βιβλίο αποφεύγει να είναι αποκλειστικά κα μόνο στοχαστικό, όπως θα περίμενε κάνεις, αλλά είναι ευχάριστο στο διάβασμα καθώς η περιγραφή των γεγονότων είναι συνάμα όμορφη και λεπτομερής. Από τη Νοτιοανατολική Ασία σε ένα ξεχασμένο σχολείο στη Νότια Καρολίνα, αντανακλά μέσα από τις σελίδες την αίσθηση του τόπου με ένα ανάλαφρο τρόπο και μια γραφή γεμάτη σιγουριά.

Η Γη της επαγγελίας είναι ο πρώτος από τους δύο τόμους στον οποίον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινά την αφήγησή του καταγράφοντας τις αρχικές του πολιτικές εκστρατείες για να φτάσει στη συνάντηση στο Κεντάκι με την επίλεκτη ομάδα των SEAL που συμμετείχε στην επιδρομή στο Abbottabad που οδήγησε στην εξουδετέρωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το βιβλίο επικεντρώνεται περισσότερο στο πολιτικό κομμάτι παρά στο προσωπικό, ωστόσο, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται σε οικογενειακές στιγμές το κάνει με μια νοσταλγική αναπόληση. Όταν η μικρή Σάσα γελούσε καθώς της γαργαλούσε τα πόδια ή πόσο άλλαζε ο ρυθμός της αναπνοής της Μισέλ όταν την έπαιρνε ο ύπνος με το κεφάλι της ακουμπισμένο στον ώμο του.

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

32.90€
29.62€

Υπάρχει ένας ρομαντισμός, μια σχεδόν μελαγχολική ροή στο λογοτεχνικό του όραμα. Στο Όσλο, κοιτάζοντας έξω βλέπει ένα πλήθος ανθρώπων που κρατούν κεριά, οι φλόγες τρεμοπαίζουν μέσα στη σκοτεινή νύχτα, και ο αναγνώστης καταλαβαίνει πως αυτό τον συγκινεί  πιο βαθιά και από την ίδια την τελετή για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Εκπλήσσεται όταν μαθαίνει ότι του έχει απονεμηθεί το βραβείο.

«Για ποιο λόγο;» αναρωτιέται. Τον κάνει επιφυλακτικό απέναντι στο χάσμα μεταξύ προσδοκίας και πραγματικότητας.

Για οποίον έχει παρακολουθήσει την πολιτική καριέρα του Μπαράκ Ομπάμα είναι προφανές η περίσκεψη, αλλά σε αυτό το βιβλίο κάνει ανοιχτά μια αυτοκριτική. Διερωτάται αν η αρχική του επιθυμία να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα πήγαζε περισσότερο από λόγους γοήτρου παρά από τη βούληση να υπηρετήσει το έθνος. Γράφει ότι τα κίνητρά του να εγκαταλείψει την οργάνωση της κοινότητας για να πάει στη νομική του Χάρβαρντ είναι «ανοιχτά στην ερμηνεία», λες και η φιλοδοξία του ήταν εγγενώς ύποπτη. Αναγνωρίζει τις αδυναμίες του ως σύζυγο, εξετάζει τα λάθη του και συνεχίζει να αναλύει την επιλογή των λέξεων που χρησιμοποίησε κατά τις πρώτες Δημοκρατικές εσωκομματικές εκλογές.

Η απροθυμία του για δόξα για οποιοδήποτε από τα επιτεύγματά του έχει μια ιδιαίτερη χροιά, τη μετριοφροσύνη του Λαμπρού Αμερικανικού Φιλελεύθερου.

Στην Γη της επαγγελίας ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μοιράζεται τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετώπισε κατά την προεδρία του, όπως για παράδειγμα σχετικά με μεταρρύθμιση ορόσημο του αμερικανικού συστήματος υγείας το όποιο πολεμήθηκε σφοδρά από τους Ρεπουμπλικάνους.

Μαθαίνουμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου πως ο Μπαρά Ομπάμα επιθυμούσε τα πράγματα να ήταν μερικές φορές διαφορετικά, να μην ήταν τόσο δύσκολο να επιτευχθούν σημαντικές αποφάσεις στη Γερουσία, μείζονα θέματα για τους απλούς πολίτες να μην παραβλέπονται, επειδή αδυνατούσαν να έχουν εκπροσώπους για να ασκήσουν πίεση στο Κογκρέσου.

Ο πρώην πρόεδρος μιλάει, επίσης, για τις σχέσεις του με τους στενούς συνεργάτες το αλλά και για τη συνήθειά του να διαβάζει γράμματα πολιτών. 

Το αποκορύφωμα του πολιτικού απομνημονεύματος είναι τα ανέκδοτα που μοιράζεται ο Μπαράκ Ομπάμα με τους αναγνώστες, αυτές οι μικρές λεπτομέρειες οι οποίες δημιουργούν ένα αίσθημα οικειότητας. Όπως για παράδειγμα πως στην πραγματικότητα περπατάει πολύ αργά. Ο πρώην πρόεδρος αναφέρεται εκτενώς και στη σύζυγό του, στην γεμάτη αγάπη σχέση τους, στις θυσίες που έκανε η Μισέλ Ομπάμα για τον ίδιο αλλά και το πώς αποτέλεσε μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης σε θέματα που αφορούσαν στην ισότητα των φύλων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εκμυστηρεύεται επίσης τις ενδόμυχες σκέψεις του κατά τη διάρκεια συναντήσεων με παγκόσμιους ηγέτες από τον Πούτιν μέχρι τον Σαρκοζί.    

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται επίσης και τις βαθιές διαφορές που υπάρχουν εντός της χώρας μέσα από προσωπικές εμπειρίες αλλά και από συγκριμένα γεγονότα που σημάδεψαν την προεδρία του.  

Στο δεύτερο τόμο ο Μπάρακ Ομπάμα θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει την ιστορία της προεδρίας του, ωστόσο, έχει ήδη μέσα από τις σελίδες της «Γης της Επαγγελίας» ρίξει φως σε  μια κρίσιμη στιγμή στην αμερικανική ιστορία, και πώς η Αμερική άλλαξε ενώ παραμένει αμετάβλητη.

Η «Γη της Επαγγελίας»,  κυκλοφορεί στην Ελλάδα  από την Athens Bookstore Publications με την πολύτιμη υποστήριξη της MYTILINAIOS

 

   

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

32.90€
29.62€