Μπαράκ Ομπάμα στο CBS: Δεν έχασα ποτέ την ελπίδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Μπαράκ Ομπάμα στο CBS:  Δεν έχασα ποτέ την ελπίδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε στο CBS ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος αναφέρεται στο πολυαναμενόμενο πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του – “Γη της Επαγγελίας” –  για το δέος που αισθάνθηκε όταν εισήλθε για πρώτη φορά στο Οβάλ Γραφείο – το οποίο ονόμαζε “ιερό της δημοκρατίας” – ως πρόεδρος.

 

“Η ημέρα της ορκωμοσίας είναι περισσότερο για όλους τους άλλους”, αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα. “Είναι λίγο σαν τον γάμο σου. Είσαι τόσο απασχολημένος προσπαθώντας να σιγουρευτείς ότι κάνεις τα πάντα σωστά και όλοι είναι εκεί που πρέπει να είναι, που δεν μπορείς να πάρεις την ανάσα σου”, προσθέτει

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

32.90€
29.62€

“Την πρώτη φορά που μπήκα ως πρόεδρος μόνος μου, και κάθισα στο γραφείο, πιστεύω ότι αισθάνεσαι ένα σεβασμό για το Οβάλ Γραφείο. Νομίζω ότι ήταν ο Πρόεδρος Λίνκολν που είπε, “Αν δεν είσαι θρησκευόμενος πριν μπεις στο Οβάλ Γραφείο, σίγουρα πέφτεις στα γόνατά και προσεύχεσαι όταν βρίσκεσαι στο γραφείο”, προσθέτει.

Όταν εκλέχθηκε πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε μια χώρα που βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Ωστόσο, καθώς προσπάθησε να συνεργαστεί με το Κογκρέσο, βρέθηκε άμεσα αντιμέτωπος με μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση και εχθρικότητα.

Ο πρώην πρόεδρος εξηγεί πως αντιμετώπισε τα εμπόδια αλλά και πως τα ξεπέρασε για να μπορέσει να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση ορόσημα του συστήματος υγείας αλλά και για την διάσωση της αμερικάνικης οικονομίας.

Εξηγεί ποιες ήταν οι σκέψεις του όταν Ρεπουμπλικανικοί Γερουσιαστές εναντιωνόντουσαν σε κάθε πρόταση της κυβέρνησής του για θέματα που αφορούσαν το καλό των πολιτών. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται, επίσης, εκτενώς στις προσπάθειες που έκανε για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων στη Γερουσία.

Ο πρώην πρόεδρος εξηγεί πως κατά τη διάρκεια της θητείας του δέχτηκε σφοδρή κριτική με μερικούς να λένε πως φαινόταν απομακρυσμένος, πως δεν έπαιζε το πολιτικό παιχνίδι της Ουάσιγκτον.

Όπως γράφει στο απομνημονεύματά του: “Η βαβούρα που υπάρχει όταν είσαι πρόεδρος, η επισημότητα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι περιορισμοί, όλα αυτά δεν θα με ενοχλούσε αν δεν υπήρχαν. Ωστόσο, η πραγματική δουλειά; Την δουλειά, την αγαπούσα, ακόμα και όταν δεν έβλεπα ανταπόκριση."

Ο πρώην πρόεδρος αναφέρεται, επίσης, στις προσπάθειές της οικογένειάς του να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που αποτελούσε η ζωή τους στο Λευκό Οίκο. "Υπάρχει αυτή η περίεργη απομόνωση που αρχίζεις να αισθάνεσαι", εξηγεί.

Οι Ομπάμα ήταν μια από τις λίγες οικογένειες με μικρά παιδιά που μετακόμισαν στον Λευκό Οίκο. Η Μάλια ήταν δέκα και η Σάσα ήταν μόλις επτά ετών.

"Υπέφερα περισσότερα καθώς δεν μπορούσα να κάνω κάποια από τα συνηθισμένα πράγματα ως πατέρας που έκανα πριν τον Λευκό Οίκο. Γύριζα από κάποια ενημέρωση ασφαλείας διαβάζοντας για τρομοκρατικές απειλές μεταξύ άλλων. Και τότε κάθομαι και η Μάλια και η Σάσα  φλυαρούν, για διάφορα. “Αχ, αυτό το αγόρι ήταν τόσο ηλίθιο”, έλεγαν. Αυτό σε επαναφέρει σε πιο απλές στιγμές και σου θυμίζει τι είναι καλό στον κόσμο."

Τώρα, ο  Μπαράκ Ομπάμα έχει την ευκαιρία να κοιτάξει πίσω στις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Είχε αναλάβει καθήκοντα αντιμετωπίζοντας υψηλές προσδοκίες, τόσο ως ο πρώτος Μαύρος πρόεδρος όσο και, σε ηλικία 47 ετών, ένας από τους νεότερους. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του κάνει μια βαθιά ανάλυση της προεδρίας του.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται, επίσης, στη συνέντευξη στο CBS στη σημερινή κατάσταση εκφράζοντας την ανησυχία του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ μετά την τετραετία Τραμπ.

“Δεν έχασα ποτέ την ελπίδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια”, δήλωσε ο κ. Ομπάμα. “Θύμωσα, απογοητεύτηκα, αλλά δεν έχασα την ελπίδα”. 

Η «Γη της Επαγγελίας»,  κυκλοφορεί στην Ελλάδα  από την Athens Bookstore Publications με την πολύτιμη υποστήριξη της MYTILINEOS

 

 

 

 

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

32.90€
29.62€