Μπαράκ Ομπάμα για τη ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ: Αυτό που με ενδιέφερε ήταν αυτό που μπορούσα έμπρακτα να κάνω

Μπαράκ Ομπάμα για τη ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ: Αυτό που με ενδιέφερε ήταν αυτό που μπορούσα έμπρακτα να κάνω

 

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας κυκλοφορίας στις 17 Νοεμβρίου του πρώτου τόμου των απομνημονευμάτων του – « Γη της Επαγγελίας» – ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε συνέντευξη για τα θέματα στα οποία αναφέρεται στο βιβλίο στην Όπρα Γουίνφρεϊ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, σε στιγμιότυπα, της συνέντευξης αναφέρθηκε στις εσωτερικές διαμάχες που αντιμετώπισε με το εγώ του και τη ματαιοδοξία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Μπαράκ Ομπάμα εξήγησε, στη συνέχεια, πως οι περισσότερες ανησυχίες περί ματαιοδοξίας είχαν εξανεμιστεί με την έναρξη της προεδρίας του.

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

32.90€
29.62€

«Κατάλαβα ότι βλέποντας το όνομά σου στη δημοσιότητα, βγαίνοντας στην τηλεόραση, μιλώντας μπροστά σε μεγάλα πλήθη κ.λπ. μετά από λίγο, όπως και για οτιδήποτε άλλο, συνηθίζεις», εξηγεί. «Και αυτό που παραμένει σε βάθος χρόνου, αυτό που έχει σημασία είναι η δική σου αξιολόγηση για το τι καλό κάνεις.»

«Όταν πια μπήκα στο Οβάλ Γραφείο... είχα λάβει αρκετή εξωτερική επιβεβαίωση. Ήξερα πώς ήταν να απευθύνομαι σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες – και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Το κομμάτι του εγώ και της ματαιοδοξίας δεν με ενδιέφερε πια. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν αυτό που μπορούσα έμπρακτα να κάνω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προσθέτει πως για να φανταστείς τον εαυτό σου να βάζει υποψηφιότητα για πρόεδρο απαιτείται, πάντως, μια δόση μεγαλομανίας και τρέλας.

«Πρέπει να υπάρχει κάτι μέσα σου που να θέλει να επιβάλεις στον εαυτό σου –  και στην οικογένειά σου –  να περάσει μέσα από μια τρελή διαδικασία», αναφέρει. «Ευελπιστώ πως – μέσα από το βιβλίο – κάνω μια ειλικρινή αξιολόγηση και αυτοκριτική, και το αρχικό κίνητρο μεταμορφώνεται σε κάτι μεγαλύτερο.»

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρετε, επίσης, σε μίας από τις πιο θλιβερές μέρες της προεδρίας του: την αιματηρή επίθεση το 2012 στο σχολείο Σάντι Χουκ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους είκοσι μαθητές και έξι εκπαιδευτικοί.

«Ήμουν σοκαρισμένος και έξαλλος από την αδράνεια (του Κογκρέσου)», είπε. «Διότι γονείς που μόλις είχαν χάσει τα παιδιά ζητούσαν από γερουσιαστές να ληφθούν πολύ απλές και λογικές ενέργειες. Δεν ήταν κάποια ριζοσπαστική ατζέντα. Ζητούσαν πιο αποτελεσματικούς ελέγχους ιστορικού και διατάξεις ώστε να μείνουν τα όπλα μακριά από τα χέρια διαταραγμένων ανθρώπων.»

«Θεωρήθηκε ως πολιτικό θέμα αντί μια ανθρώπινη στιγμή στην οποία θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε ως κοινωνία», κατέληξε.

Η συνέντευξη προβάλλεται στο apple tv (και) με ελληνικούς υπότιτλους.

Η «Γη της Επαγγελίας»,  κυκλοφορεί στην Ελλάδα  από την Athens Bookstore Publications με την πολύτιμη υποστήριξη της MYTILINEOS

 

 

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

32.90€
29.62€