Μπαράκ Ομπάμα: Είμαι γεμάτος ελπίδα για το μέλλον

Μπαράκ Ομπάμα: Είμαι γεμάτος ελπίδα για το μέλλον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζει, στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την προσεχή εβδομάδα, πόσο “βαθιές” είναι οι διαφορές της Αμερικής και πόσο η αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από μόνη της δεν θα είναι αρκετή να τις γεφυρώσει.

Σε απόσπασμα από τον πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του “A Promised Land” – στα ελληνικά “Η Γη της Επαγγελίας”  που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη στη Γαλλία από τις εκδόσεις Fayard και την ίδια μέρα και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Athens Bookstore Publications – και του οποίου το περιοδικό The Atlantic δημοσιεύει αποσπάσματα, ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ ανατρέχει στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν μετά την αναχώρηση από τον Λευκό Οίκο.

“Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ίσως ότι η δημοκρατία μας φαίνεται να είναι έτοιμη να πέσει σε κρίση”, γράφει.

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

32.90€
29.62€

“Μια κρίση που έχει ρίζες στη σύγκρουση μεταξύ δύο οραμάτων για το τι είναι η Αμερική και τι θα έπρεπε να είναι”, συνεχίζει, καταγγέλλοντας την καταπάτηση κανόνων και μιας βάσης που ήταν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, “ένα κεκτημένο” τόσο για τους Ρεπουμπλικάνους όσο και τους Δημοκρατικούς.

Παρότι χαιρετίζει την εκλογή στον Λευκό Οίκο του πρώην αντιπροέδρου του Τζο Μπάιντεν, ο Ομπάμπα προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιοδήποτε αγγελικό όραμα για τα χρόνια μετά την προεδρία Τραμπ.

“Ξέρω επίσης ότι οι εκλογές, μόνες τους, δεν θα λύσουν το πρόβλημα”, γράφει. “Οι διαφορές μας είναι βαθιές, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι εντυπωσιακές”, προσθέτει.

Ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνει ωστόσο ότι είναι “γεμάτος ελπίδα” για το μέλλον, πεπεισμένος ότι με “δουλειά, αποφασιστικότητα και μια γερή δόση φαντασίας” η Αμερική μπορεί να ελπίζει να αντανακλά “το καλύτερο που υπάρχει μέσα σας”.

Σε αυτόν τον παχύ πρώτο τόμο (768 σελίδων) των απομνημονευμάτων του, ο Μπαράκ Ομπάμα αφηγείται επίσης τη διαδικασία γραφής που ακολούθησε (με στυλό, όχι στον υπολογιστή) και τη δυσκολία που είχε για να είναι συνοπτικός.

Αναφέρει επ΄ευκαιρία ότι του συνέβαινε, κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων του στον Λευκό Οίκο, να αναζητά μια μικρή ήσυχη γωνιά για ένα “βραδινό τσιγαράκι”.

Η σχέση του Ομπάμα με το κάπνισμα και στη συνέχεια το κόψιμο της συνήθειας αυτής αποτέλεσε αντικείμενο έντονης πολιτικής εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας του 2008 και κατά την πρώτη του θητεία.

Η «Γη της Επαγγελίας»,  κυκλοφορεί στην Ελλάδα  από την Athens Bookstore Publications με την πολύτιμη υποστήριξη της MYTILINEOS

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

32.90€
29.62€